ОЦІНКА ЦІНОВОЇ СИТУАЦІЇ НА РИНКУ МОЛОКА В УМОВАХ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ В КРАЇНІ

Ігор Паска, Лариса Сатир, Валентина Кепко

Анотація


Вступ. Ринок молока та молочної продукції є складовою продовольчого ринку, від рівня розвитку якого залежить не тільки забезпеченість населення цими найважливішими продуктами харчування, а й продовольча безпека держави.

Молочний підкомплекс зазвичай одна із найбільш значних і водночас проблемних галузей для вітчизняного народного господарства. Відставання обсягів виробництва молока та молочних продуктів від зростання потреб населення, дефіцит якісної сировини, низька ефективність виробництва – ці та низка інших негативних факторів характерні для більшості господарств усіх форм господарювання – виробників продукції молочного скотарства.

Методи. Відповідно до поставлених завдань, використовувалися наступні методи дослідження: для вивчення об’єкта дослідження та окремих його складових частин застосовувалися методи статистичного спостереження, аналізу і синтезу, варіації; для порівняння показників за роками - методи порівняння, абсолютних та відносних величин, рядів динаміки. Широке застосування в роботі знайшли і такі методи, як абстрагування, аналогії, розрахунково-конструктивний, монографічний тощо.

Результати. Проналізована цінова ситуації на ринку молока в умовах військової агресії росії проти України. Визначено чинники, які впливають на рівень закупівельних цін на молоко, що надходить як від сільськогосподарських підприємств так і господарствах населення на переробку. Проведено порівняльний аналіз закупівельних цін на молоко вітчизняних товаровиробників та країн ЄС. 

Перспективи. Вважаємо, держава повинна регулювати закупівельні ціни на молоко, але не прямим втручанням, а за допомогою товарних інтервенцій. Ця схема працює у всіх розвинених країнах світу. коли ціна на молоко падає, держава починає активно скуповувати сухе молоко чи олію, підтримуючи виробників молока. Таким чином, ціна на сировину зростає. Коли ціна піднімається надмірно, держава починає продавати запаси сухого молока та олії, і ціни опускаються.

На нашу думку, одним із важливих чинників підтримки закупівельних цін є запровадження державного замовлення на постачання молокопродукції, що фінансується за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.


Ключові слова


ціна; молоко; ринок; державне регулювання; переробне підприємство; сільськогосподарські товаровиробники

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Свиноус І.В.. Шуст О. А., Ібатуллін М. І., Сіра Ю. В., Артімонова І. В. Організаційно-економічні засади функціонування молочного скотарства в умовах воєнного стану в Україні. Продовольчі ресурси. 2023. Т. 11, № 20. С. 265-273.

Varchenko O., Svynous I., Krisanov D., Artimonova I., Gavryk O. Sustainability and competitiveness principles of agro-food chains in Ukraine. International Journal of Management and Business Research. 2018. Vol. 8 (1). P. 160–172.

Артімонова І.В. Концепція маркетинг-мікс як основа програмно-цільового підходу до організації маркетингової діяльності підприємства. Актуальні проблеми економіки. 2010. № 4. С. 94-101.

Артімонова І.В. Методичні підходи до оцінки ефективності маркетингової діяльності підприємств. Актуальні проблеми економіки. 2010. № 5. С. 46-51.

Понад 9 млн українців виїхали з країни з початку війни, – ООН https://lb.ua/society/2022/07/14/523112_ponad_9_mln_ukraintsiv_viihali_z_kraini.html.

Цвігун А., Семисал А. Організаційно-економічні засади реалізації молока переробним підприємствам в умовах воєнного стану. Економічний аналіз. 2023. Том 33. № 4. С. 74-81.

Свиноус І. В., Ібатуллін М. І., Сало І. А., Радько В. І. Семисал А. В.Організаційно-економічні засади функціонування ринку молока. Продовольчі ресурси. 2022. №18. С. 276-286

Економічний механізм функціонування аграрного ринку України в сучасних умовах. [Ю. О. Лупенко та ін.] ; за ред. д-ра екон. наук І. А. Сало ; Нац. наук. центр «Ін-т аграр. Економіки». Київ : ІАЕ, 2023. 183 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.



Ліцензія Creative Commons

СПІВЗАСНОВИКИ

ГО "Науковий клуб "СОФУС"
Західноукраїнський національний університет
Подільський державний університет