ПРОБЛЕМИ МИТНОЇ ВАРТОСТІ ТОВАРІВ В КОНТЕКСТІ ГАРМОНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Лариса Коваль, Мирослав Коваль

Анотація


Вступ. На етапі розвитку та подальшого удосконалення торговельних відносин з країнами Європи важливе місце у зовнішній політиці держави займає митно-тарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання. В сучасних умовах зміст цієї політики повинен базуватися на засадах соціальної направленості і соціальної відповідальності, а також повинен сприяти наповненню державного бюджету і захисту економічних інтересів вітчизняного бізнесу. Методи. Наукове дослідження базується на діалектичному методі пізнання. Використані також інші загальнонаукові методи, а саме, аналізу, синтезу, індукції, дедукції. Вони слугували для виявлення проблем митної вартості товарів у взаємозв’язку з їх балансовою вартістю. Результати. Проаналізовано нормативне та законодавче підґрунтя складу митної вартості у взаємозв’язку із балансовою вартістю товарів, що визначається за стандартами (положеннями) бухгалтерського обліку. Встановлені спільні риси, підходи, а також відмінності за встановленими авторами ознаками. Освітлені проблеми методологічного характеру, які були та є перешкодою успішному розвитку зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання. З урахуванням взаємозв’язку податкової, облікової та митної законодавчих баз, обґрунтована необхідність наповнення категорії митної вартості товарів прозорими та чіткими компонентами, з метою наближення до європейських стандартів. Запропоновані заходи, пов’язані з удосконаленням зв’язку балансової, податкової та митної вартостей товарів. Перспективи. Подальша гармонізація процесу обліку та оподаткування зовнішньоекономічної діяльності, яка пов’язана з сучасними світовими та економічними тенденціями, вимагає оперативного вирішення проблем митної вартості товарів. У зв’язку з цим, у наступних наукових дослідженнях планується розглянути важливі питання управління ризиками під час контролю митної вартості товарів з метою розробки пропозицій не лише теоретичного, а й практичного характеру щодо вдосконалення чинних методик.


Ключові слова


Митна вартість товарів; справедлива вартість товарів; контрактна вартість; митні платежі; оподаткування; зовнішньоекономічна діяльність

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Барна М. Ю., Коваль М. Н. Експертиза послуг : практикум. Львів : Видавництво Львівської комерційної академії, 2012. 280 с.

Верховна Рада України. Митний кодекс України. URL : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/4495­17 (дата звернення 30.11.2016 р.).

Верховна Рада України. Податковий кодекс України. URL : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2755­17 (дата звернення 30.11.2016 р.).

Державна фіскальна служба України. Методичні рекомендації щодо роботи посадових осіб органів доходів і зборів з аналізу та оцінки ризиків, розроблення і реалізації заходів з управління ризиками для визначення форм та обсягів митного контролю. URL : http://sfs.gov.ua/yuridichnim­osobam/ podatkoviy­kontrol/nakazi/print­66340.html (дата звернення 30.11.2016 р.).

Корягін, М. В., Куцик П. О. Концептуальний розвиток методології бухгалтерського обліку : монографія. Львів : ЛКА, 2015. 239 с.

Міністерство фінансів України. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 ”Запаси” URL : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0751­99 (дата звернення 30.11.2016 р.).

Терещенко С. С., Хабло Г. О. Митна вартість: сучасний стан, проблеми та шляхи розв’язання. URL: http://irbis­nbuv.gov.ua. bl_posiv_2011.pdf (дата звернення 30.11.2016 р.).

Тоцька, Т. С. Аршиннікова А. Т. Недоліки в системі державного контролю митної вартості в Україні. Вісник академії митної служби в Україні. Серія “Державне управління”. 2014. № 1(10). С. 150–158.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.



Ліцензія Creative Commons

СПІВЗАСНОВИКИ

ГО "Науковий клуб "СОФУС"
Західноукраїнський національний університет
Подільський державний університет