РОЛЬ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛІНГУ В ФУНКЦІОНУВАННІ СУБ'ЄКТІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ

Тетяна Кладницька, Ірина Артімонова, Ірина Кеменяш, Надія Свиноус

Анотація


Вступ. На етапі розвитку української економіки ефективність роботи суб'єктів фінансового ринку, дедалі більше залежить від застосовуваних технологій і методів управління. Для забезпечення керованості таких систем потрібні нові методи управління, що відповідають складності зовнішнього та внутрішнього середовища суб'єктів фінансового ринку. В цих умовах необхідним стає використання досягнень контролінгу, який координує роботу функціональних служб та надає інформаційно-аналітичну підтримку керівництву під час прийняття управлінських рішень.

Методи. Для здійснення поставлених завдань у процесі наукового дослідження були використані застосовано логічно-діалектичний підхід та а також методи наукового пізнання, як спостереження, порівняння, абстрагування, методи декомпозиції, аналізу та синтезу.

Результати. У випадку, якщо підприємство вирішило впровадити нову інформаційну систему, то у нього виникає наступні альтернативні автоматизації фінансового контролінгу: або за допомогою впровадження ERP-системи (Enterprise Resource Planning System), BPM-системи (Business Performance Management) або за допомогою більш дешевої аналітичної системи. Результатом впровадження фінансового контролінгу стає система, яка сприяє підвищенню ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства та дозволяє передбачати результати цієї діяльності. Важливим етапом є оцінка ефективності застосування даної системи.

Перспективи. Повоєнна відбудова економіки країни спричинить до формування нових вимог до системи фінансового контролінгу суб’єктів фінансового ринку, що спричинить до процесу адаптації зарубіжних методик до вітчизняних реалій товарно-грошових відносин.


Ключові слова


фінансовий контролінг; суб’єкти господарювання; фінансовий ринок; фінансово-господарська діяльність; технологія

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Клокар О. Соціально-економічна сутність фінансового контролінгу та його ефективне формування й розвиток. СХІД. 2016. № 5 (145).С. 11-15

Гужавіна І. В., Сьомкіна Т. В., Згурська О. М. Фінансовий контролінг у системі управління торговельним підприємством. Економіка та держава. 2020. № 12. С. 11-14.

Адонін С. В., Калашнікова Ю. М. Фінансовий контролінг у системі управління підприємством. Ефективна економіка. 2022. № 2. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=10040 (дата звернення: 12.12.2023).

Терещенко О.О., Стащук Д.М., Савчук Д.Г. Сучасний стан і перспективи розвитку фінансового контролінгу. Фінанси України. 2011. № 2. С. 117–126.

Коковіхіна О.О. Необхідність фінансового контролінгу як системи ефективного управління діяльністю підприємства залізничного транспорту. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2012. № 38. С. 196–199

Кальченко О. Концептуальні засади фінансового контролінгу на промислових підприємствах. Проблеми і перспективи економіки та управління, 2023 №4 (32). С 291–300.

Бердар М. М. Фінансовий контролінг як складова системи управління стійким розвитком підприємства. Інвестиції: практика та досвід. 2017. №18. С. 33-37.

Васильєва Т. А. Фінансовий контролінг як інструмент управління економічними процесами на підприємстві. Вісник Української академії банківської справи. 2014. № 1. С. 84–90.




DOI: https://doi.org/10.35774/ibo2023.03-04.018

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.



Ліцензія Creative Commons

СПІВЗАСНОВИКИ

ГО "Науковий клуб "СОФУС"
Західноукраїнський національний університет
Подільський державний університет