УДОСКОНАЛЕННЯ РОЗВИТКУ ВЕНЧУРНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНІ

Олена Ільїна, Владислав Ільїн

Анотація


Вступ. Венчурне інвестування це один з основних інструментів для того, щоб забезпечити інноваційний розвиток економіки. Завдяки венчурному інвестуванню здійснюється підтримка бізнесу з високим потенціалом росту в різних сферах, а від так підвищує її конкурентоспроможність та забезпечує економічну безпеку. На сучасному етапі на розвиток венчурної індустрії в Україні негативно впливають такі чинники, як недостатня нормативно-правова база, нерозвиненість фондового ринку, непрозорість фінансової діяльності компаній, відсутність гарантій для інвестора тощо. Мета. За мету досліджень ставилось виконання завдання щодо дослідження шляхів удосконалення розвитку венчурного інвестування, використовуючи іноземний досвід та виявити проблеми, вирішення яких дозволить  покращити інвестиційний клімат в Україні. Результати. Таким чином, венчурне інвестування в Україні з кожним роком все більше розвивається, про це свідчать дані про кількість венчурних фондів, збільшується обсяг венчурних інвестицій. Проте ця система далеко не є ідеальною, тому потрібно продумати шляхи її удосконалення. Для того, щоб удосконалити розвиток венчурного інвестування в Україні слід скористатися іноземним досвідом. Вкладати більше венчурного капіталу у інновації, залучитись державною підтримкою. Держава повинна стимулювати розвиток цієї сфери, оскільки це позитивно впливатиме на економіку та на державу в цілому.  Перспективи. Венчурний ринок в Україні лише починає розвиватися, проте робить це досить успішно. Тому, використовуючи іноземний досвід та виправляючи помилки, досягти успіху в даній сфері досить просто.


Ключові слова


венчурне інвестування; інвестиції; інновації

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Створення інноваційної інфраструктури та залучення венчурних інвестицій у інноваційну діяльність: проблеми та перспективи: Круглий стіл (м. Київ, 15 травня 2018), відп. ред. Д.Ю. Чайка. К., 2018. 129 с.

Закон України «Про інноваційну діяльність» від 4 липня 2002 року № 40-IV. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/40-15

Закон України «Про інститути спільного інвестування» від 15.03.2001 р. №2299-111. URL : zakon.rada.gov.ua/laws/show/2299-14 (дата звернення: 12.02.2015).

Кочешкова І. М. Тенденції розвитку венчурного інвестування в Україні. Економічний вісник Донбасу № 2(44). 2016. С. 45-52.

Венчурні інвестиції – шлях вирощувати величезні гроші. URL: https://biznesua.com.ua/venchurniinvestitsiyi-shlyahviroshhuvati-velichezni-groshi/.

Можливості використання українськими венчурними фондами досвіду діяльності зарубіжних фондів. Українська асоціація інвестиційного бізнесу. URL: http://www.uaib.com.ua/files/articles/204/11_4.pdf.

Аналітичний огляд ринку управління активами в Україні. Офіційний сайт Української асоціації інвестиційного бізнесу. 2018. URL: http://www.uaib.com.ua/analituaib.html

Носова Є. А., Могге Д. Б. Cучасний стан та особливості функціонування венчурних інвестиційних фондів в Україні. Ефективна економіка. 2017. С. 56-62.

Мороз П. Венчурне інвестування: про стартапи, блокчейн проекти та ІТ-сферу. ЛІГА.net. 2018. URL: https://blog.liga.net/user/pmoroz/article/31422.

Bottazzi L., Da Rin M., Hellmann T. The Importance of Trust for Investment: Evidence From Venture Capital. Center for Economic Research. Tilburg University. 2010. URL: https://pure.uvt.nl/portal/files/1223486/2010-49new.pdf.

Bottazzi L., Da Rin M., Hellmann T. Who are the Investors? Evidence from Venture Capital. Dipartimento Scienze Economiche. Universita’ di Bologna. 2007. URL: http://www2.dse.unibo.it/wp/611.pdf.

Диха М.В., Цвігун Ю.В., Гаврилко П.П. Венчурне підприємництво в Україні: особливості функціонування та розвитку. Вісник Хмельницького національного університету. 2012. С. 203 -208.




DOI: https://doi.org/10.35774/ibo2018.03.086

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.



Ліцензія Creative Commons

СПІВЗАСНОВИКИ

ГО "Науковий клуб "СОФУС"
Західноукраїнський національний університет
Подільський державний університет